Terug naar het keuzemenu van de pausen

Innocentius XIII

Na 20 jaar van teleurstellend pontificaat zetelde het conclaaf vijf weken om op 8 mei 1721 een vrij bejaarde paus te kiezen, met de bedoeling zowel de progressieven als de conservatieven niet te zwaar op de proef te stellen. Kardinaal Michelangelo dei Conti werd aldus paus Innocentius XIII.

Dei Conti werd op 13 mei 1635 nabij Palestrina geboren. Hij liep school bij de jezuïeten, werd nuntius in Luzern en later in Lissabon. Als fijn diplomaat kon hij de relaties tussen Rome en verschillende staten verbeteren door hen gul toe te staan wat hij hen in feite al had afgenomen. De enige relaties die bleven verslechteren, waren die tussen de paus en de jezuïeten. Hun oud-leerling was de eerste paus die zich als hun vinnigste vijand profileerde. Wanneer de beslissingen van zijn voorganger i.v.m. de missionering in China niet onmiddellijk nageleefd werden, mochten zij zich aan de zwaarste straffen verwachten. Hiermee begon de onderdrukking van de Sociëteit van Jezus.

Innocentius XIII stelde het conclaaf niet teleur. Hij stierf minder dan drie jaar na zijn verkiezing. Meer werd van hem niet verwacht!

Terug naar het keuzemenu van de pausen