Terug naar de inhoudsopgaaf

ONTSTAAN EN ONTWIKKELING VAN ROME

10. DE VIERDE EEUW NA CHRISTUS

Keizer Maxentius (begin van de vierde eeuw), die Rome als hoofdstad gekozen had, was met een actief bouwprogramma bezig toen hij in de slag bij de Pons Mulvius (tegen de troepen van de latere keizer Constantijn - in hoc signo vinces!) sneuvelde. Op dat ogenblik had hij al gezorgd voor de wederopbouw van de tempel van Venus en Roma, voor de bouw van een circus en een familiegraf langs de Via Appia en vooral voor het begin van de bouw van de grote basilica langs de Via Sacra op het Forum Romanum.

Maxentius' opvolger Constantijn liet die basilica voltooien (de basilica Maxentii), liet de naar hem genoemde thermen (thermen van Constantijn, thans volledig verdwenen) bouwen en de boog naast het Colosseum optrekken (boog van Constantijn), weliswaar met onderdelen die van andere monumenten geroofd waren (lees daarover ook het derde deel van "Vita Romana": "De afbraak van het oude Rome")!

Maar omstreeks 330 richtte hij zijn belangstelling op de nieuwe hoofdstad van het Romeinse rijk: Constantinopolis (Constantinopel, of Byzantium, of Istamboel). Daardoor viel de bouwactiviteit in Rome grotendeels stil...

Terug naar de inhoudsopgaaf