Terug naar "I, Claudius: historische achtergrond"

Agrippina maior

Vipsania Agrippina ('Agrippina maior'), dochter van Marcus Vipsanius Agrippa en keizer Augustus' dochter Julia, werd geboren rond 15 voor Christus en overleed in 33 na Christus.

In 5 na Christus huwde zij met Germanicus, aan wie zij negen kinderen schonk van wie slechts vier hun moeder overleefden: de latere keizer Gaius Caligula, Agrippina (minor), de moeder van keizer Nero, Drusilla en Livilla.

Van 14 tot 16 vergezelde Agrippina Germanicus naar GermaniŽ, van 17 tot 19 naar het Oosten. Vandaar bracht zij de asurn van haar te AntiochiŽ onder verdachte omstandigheden overleden echtgenoot naar Rome.

Het publiek en een deel van de senaat betoonden haar grote sympathie, maar haar verhouding tot Tiberius, die zij als de moordenaar van Germanicus beschouwde, werd steeds slechter. In 29 werd zij gearresteerd en door de senaat naar het eilandje Pandataria voor de kust van CampaniŽ verbannen, waar zij in 33 de vrijwillige hongerdood stierf. Caligula plaatste in 37 haar asurn in het Mausoleum Augusti.

Van de vele afbeeldingen die van Agrippina maior bewaard zijn gebleven verdienen vermelding borstbeelden in het museum van Cyrene in Libye (repliek te MŁnchen), in het Louvre en te Dresden.

Terug naar "I, Claudius: historische achtergrond"