Terug naar het keuzemenu van de 13 afleveringen

PART TWELVE: A GOD IN COLCHESTER

Verhaal

Claudius is bezig met de verovering van Engeland, en Messalina met de verovering van zoveel mogelijk mannen. Ze daagt zelfs de meest geroemde hoer van Rome uit tot een duel: wie er het meest mannen over zich kan laten heengaan zonder verpozing, is de winnares... Raad eens wie er wint?

Tenslotte wordt Messalina verliefd op Silius, en wil ze ook met hem trouwen en hem naast zich hebben als keizer. Daartoe wil ze trouwen met Silius en Claudius voor een voldongen feit plaatsen. Claudius is ondertussen ondersteboven van het verraad vanwege zijn vriend Herodes, en dreigt nu ook nog het laatste wat hij op de wereld bemint, kwijt te spelen...

Als Claudius in 48 over het hoogverraad van zijn vrouw wordt ingelicht, grijpen zijn ministers Pallas en Narcissus in en ruimen de boel netjes op. Op dat ogenblik sterft Claudius (58) emotioneel...

Analyse scène per scène

* Messalina "onderhoudt zich" met de acteur Mnester. Claudius is in Brittannië en Messalina verveelt zich. Mnester stelt een wedstrijd voor in seks tussen een Siciliaanse hoer Scylla en Messalina: wie heeft het grootste uithoudingsvermogen?

* Narcissus en Pallas praten over Claudius' nakende terugkeer en de uitspattingen van Messalina.

* Als Mnester epigrammen voordraagt, dient Scylla zich aan voor de grote wedstrijd. Ze verlangt een forse vergoeding, per slot van rekening is dit werken voor haar.

* Een officier van de pretoriaanse wacht meldt Pallas wat er gebeurt, maar hij heeft ook zijn overste ingelicht (die met Messalina bevriend is). Dat zal, zo voorspelt Pallas, zijn ondergang worden.

* Scylla verliest van Messalina.

* Claudius is terug uit Brittannië en meldt dat deze provincie opnieuw deel uitmaakt van het rijk.

* Er zijn problemen in het oosten. Herodes Agrippa plant een revolte tegen Rome omdat hij gelooft dat hij de voorspelde Messias is. Ook Caligula dacht dat, maar de datum van diens dood klopte niet met de datum in de voorspelling van Thrasyllus.

* Poeslief maakt Messalina een afspraak met Claudius voor die nacht; ze wil geen andere vrouw in zijn bed aantreffen, zoals Calpurnia! Ze vraagt terloops of Claudius Mnester wil opdragen haar in alles te gehoorzamen.

* Messalina ontmoet Gaius Silius, een vooraanstaand burger, op wie ze verliefd wordt.

* Nieuws uit Jeruzalem: Herodes vervolgt de volgelingen van ene Christus.

* Messalina overlaadt Silius met dure geschenken; hij zal van zijn vrouw scheiden.

* Herodes Agrippa is dood. Claudius is nu helemaal alleen; slechts Messalina blijft nog over. Die buit de situatie handig uit en krijgt de toestemming om het keizerlijk zegel te gebruiken.

* Silius wil dat Messalina van Claudius scheidt en met hem trouwt; hij wil bovendien de Republiek herstellen. Het koppel besluit om te trouwen als de keizer in Ostia is om de nieuwe haven te bezoeken.

* Pallas en Narcissus krijgen hiervan lucht en ze besluiten dat er moet gehandeld worden, anders vallen zij ook als slachtoffers bij de zuiveringen die zeker zullen volgen op de staatsgreep. Wie moet Claudius inlichten? Hun keuze valt op Calpurnia, de enige in wie Claudius vertrouwen heeft.

* Claudius weigert aanvankelijk Calpurnia te geloven, maar moet zich uiteindelijk bij de feiten neerleggen: alle betrokkenen moeten gedood worden.

* In Rome is de bruiloft in volle gang. Soldaten maken daar een einde aan. Messalina weet (voorlopig) te ontkomen. Pallas en Narcissus laten haar echter niet tot Claudius toe, evenmin als haar kinderen.

* Claudius ondertekent, dronken, de opdracht om Messalina te doden.

* Soldaten met het executiebevel komen bij Messalina binnen; ze mag zelfmoord plegen, maar ze kan niet. Haar vonnis wordt dan voltrokken.

Terug naar het keuzemenu van de 13 afleveringen