Terug naar het keuzemenu van de 13 afleveringen

PART ELEVEN: FOOL'S LUCK

Verhaal

Claudius (51) begint zijn regering met de terechtstelling van Caligula's moordenaars, om zich vervolgens te ontpoppen als een goed keizer die op advies van zijn enige overblijvende vriend Herodes niemand vertrouwt tenzij zijn vrouw Messalina (17), maar dat blijkt een misrekening te zijn. Na de geboorte van haar tweede kind haalt ze Claudius over om Appius Silanus, gouverneur van Spanje, naar Rome terug te halen om te trouwen met haar moeder Domitia Lepida. Messalina is echter zelf verliefd op Silanus, en wil hem in haar eigen bed. Maar ook dat loopt niet zoals verwacht werd...

Analyse scène per scène

* De senaat overlegt na de dood van Caligula. Appius Silanus wil de republiek herstellen, maar de pretorianen hebben al voor Claudius gekozen.

* Claudius legt de soldaten uit dat hij helemaal geen keizer wil zijn. Herodes Agrippa verschijnt en waarschuwt voor een burgeroorlog als Claudius zou proberen de republiek te herstellen. Enkele vertegenwoordigers van de senaat komen Claudius vragen de volgende senaatsvergadering bij te wonen.

* De senaat wordt ten paleize ontvangen. Argumenten tegen Claudius' keizerschap mogen uitgesproken worden: hij is hardhorend, heeft een spraakgebrek, maar is hij totaal zonder ervaring? Claudius zal het keizerschap aanvaarden. Vervolgens veroordeelt hij de moordenaars van Caligula ter dood wegens de moord op Caesonia en haar kindje.

* Messalina baart haar eerste kind. Ze wil voor Claudius zijn wat Livia was voor Augustus. Daarom wil ze ook geen borstvoeding geven: dat kost te veel tijd. Aan haar moeder Lepida vertelt ze dat ze helemaal geen kinderen meer wil. En zou haar moeder niet hertrouwen? Met Appius Silanus bijvoorbeeld?

* Herodes, Messalina en Claudius zijn bij elkaar. Messalina vertelt dat ze weer zwanger is. Herodes wil uit Rome weg, wat Claudius jammer vindt. Messalina heeft al een alternatief: Silanus moet uit Spanje komen om te trouwen met haar moeder en als raadsman van Claudius te fungeren. Claudius stemt in.

* Claudius vertelt Herodes dat hij een boek wil schrijven over zijn familie met de volledige waarheid. Herodes verlaat Claudius met de waarschuwing: vertrouw niemand.

* Claudius pleegt overleg over de aanleg van de nieuwe haven van Ostia met zijn vrijgelatenen en ministers Pallas en Narcissus. Deze beide heren hebben belangen in graan en zijn daarom tegen de aanleg (bij grotere aanvoer daalt de prijs en dus ook hun winst).

* Messalina vraagt Claudius om apart te mogen slapen; ze wil niet dadelijk een derde kind. Teleurgesteld stemt Claudius toe. Silanus keert uit Spanje terug.

* Claudius raadpleegt een Griekse arts Xenophon; die verklaart hem gezond, zij het oververmoeid.

* Messalina verklaart Silanus, die met haar moeder getrouwd is, haar liefde (die ze al van kindsbeen af voor hem koestert). Hij weigert haar te geloven en reageert ontzet. Messalina beweert dat alles met Claudius' medeweten geregeld is, maar Silanus blijft weigeren. Messalina is diep gekwetst en bedreigt Silanus.

* Claudius heeft een plan voor de verbetering van de haven van Ostia uit de tijd van Caesar opgediept en dat plan bewijst dat de wederaanleg van de haven veel goedkoper kan dan zijn eigen ingenieurs hem voorhouden. Hij doorziet de belangen van Pallas en Narcissus en veronderstelt dat er met steekpenningen gewerkt is. Als Narcissus en Pallas vertrokken zijn, doet Silanus een poging om Claudius neer te steken. Silanus vertelt van Messalina's opzet, maar uiteraard ontkent zij alles, hoewel ze graag Silanus' leven zou willen redden. Claudius veroordeelt natuurlijk Silanus ter dood.

Terug naar het keuzemenu van de 13 afleveringen