Terug naar het keuzemenu van de 13 afleveringen

PART TEN: HAIL WHO?

Verhaal

Caligula organiseert een bordeel in het paleis om aan geld te geraken; de vrouwen van de senatoren moeten fungeren als lichtekooien, Claudius zit aan de kassa... Caligula zet een grote militaire expeditie op tegen de Germanen (wat een overwinning!) en tegen Neptunus (een nog klinkender zege). Claudius' kennis van de Ilias redt ondertussen drie mensen, onder wie Claudius zelf, van de terechtstelling.

Terug in Rome blijkt Caligula steeds meer gehaat en gevreesd te worden. Hij laat Claudius (50) trouwen met de verbazend knappe Messalina (16). Ondertussen smeden Vinicius, Asprenas en Cassius Chaerea een complot: de hele keizerlijke familie moet eraan geloven... Maar door een vreemde kronkel van het noodlot wordt Claudius keizer!

Analyse scène per scène

* Claudius is in het gezelschap van Calpurnia (een ex-lichtekooi en vriendin sinds jaren) wanneer een brief en een pakje van Herodes aankomen. Briseïs, vroegere slavin van Antonia, heeft een aankondiging bij van een bordeel van de adel in het paleis.

* Claudius is portier van het bordeel. Een bange vrouw die pas een kind ter wereld heeft gebracht, wordt door hem "gered" doordat hij ze buitenzet wegens onzedelijk gedrag. Caligula's zwangere echtgenote, Caesonia, doet een goed woordje voor haar man bij Claudius.

* Caligula komt binnen en vergelijkt Claudius met de manke god Vulcanus. Claudius vergelijkt Caligula met Odysseus, die bij zijn thuiskomst ook rotzooi aantrof (beiden citeren Homeros). Caligula kondigt aan dat hij de Germanen zal vernietigen en laat zijn commandant van de pretoriaanse wacht, Cassius Chaerea, troepen lichten.

* Claudius gaat met de consuls naar Germanië om Caligula te feliciteren wegens het ontdekken van een zogezegd complot van de legercommandanten tegen de keizer.

* Caligula wordt in Germanië geteisterd door zware regen, volgens hem het gevolg van een ruzie tussen hem en Neptunus. Claudius valt bij zijn aankomst in ongenade omdat hij de bezittingen van Livia, die Caligula wou veilen, over zee heeft gestuurd; hij laat Claudius in de Rijn gooien. Hij verwijt de consuls dat ze heulen met Neptunus. Hij staat op het punt hen te doden als Claudius, doorweekt en onder de modder, de tent binnenkomt en de situatie redt met enkele toepasselijke citaten uit Homeros. Cassius krijgt van Caligula een pesterig wachtwoord, wat hem niet bevalt.

* Caligula keert in triomf naar Rome terug maar is ontgoocheld over de ontvangst. Zijn vrouw Caesonia en Claudius slagen erin hem te kalmeren; dan wordt de buit binnengebracht van Caligula's veldtocht tegen Neptunus.

* Cassius en een senator smoezen wat met elkaar: Caligula gaat te ver.

* Midden in de nacht moet Claudius naar Caligula komen, waar hij met enkele andere gasten uren moet wachten. Dan worden ze vergast op een ballet vanwege Caligula. Als dank voor Claudius' lovende woorden mag die trouwen met de jonge Messalina. Opnieuw wordt Cassius gepest met een vernederend wachtwoord.

* Messalina is dankbaar dat ze met Claudius kan trouwen; ze zal zich veiliger voelen zo.

* Caligula verheft het renpaard Incitatus in de senatorenstand.

* Cassius beraamt met twee senatoren een complot tegen Caligula op de laatste dag van de spelen (24 januari 41).

* Caligula dobbelt tijdens de spelen met Claudius en enkele anderen. Aanvankelijk probeert men hem tevergeefs buiten te lokken, tot het goede excuus gevonden wordt. Caligula wordt vermoord en hetzelfde lot is zijn kind en zijn vrouw beschoren.

* Claudius zoekt een schuilplaats. Hij wordt door pretorianen gevonden en uitgeroepen tot keizer.

Terug naar het keuzemenu van de 13 afleveringen